Profilaksa Zuba: Uklanjanje Kamenca, Pjeskarenje i Poliranje

Oralno zdravlje je suštinski deo našeg opšteg zdravlja. Pravilna oralna higijena pomaže u sprečavanju različitih bolesti zuba i desni, koje mogu dovesti do bolova, neprijatnosti, a u nekim slučajevima i ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ovaj blog će se fokusirati na ključne aspekte profilakse zuba: uklanjanje kamenca, pjeskarenje i poliranje zuba.

Šta je Kamenac i zašto je važno njegovo uklanjanje?

Kamenac je plak koji se formira na zubima tokom vremena. Sastoji se od minerala iz pljuvačke i bakterija koje se nalaze u ustima. Kada se ne uklanja, kamenac može dovesti do oralnih bolesti kao što su karijes i gingivitis.

Uklanjanje kamenca je proces  koji se izvodi u stomatološkoj ordinaciji. Stomatolog koristi specijalizovane instrumente, uključujući i ultrazvučne,da bi bezbedno i efikasno uklonili kamenac sa zuba i ispod linije desni.

Šta je Pjeskarenje Zuba (AirFlow) i kako može pomoći?

Pjeskarenje zuba, takođe poznato kao AirFlow, je metoda profesionalnog čišćenja zubnih površina od zubnih naslaga (plaka,pigmentacija,kariogenih bakterija) pod dejstvom mlaza vode i praha. Ono se obavlja nakon postupka uklanjanja zubnog kamenca,neinvazivan je,siguran i potpuno bezbolan postupak isto kao i čišćenje zubnog kamenca. Radi se o čisćenju zubi pomoću mlaza sitnih čestica natrijum bikarbonata koje se rasprsuju pomoću mlaza vode i zraka i tako uklanjaju zubni plak i pigmentacije. Pigmentacijama su skloniji pušači,pacijenti koji konzumiraju kafu,crveno vino… Zubi nakon pjeskarenja u sjajni i ispolirani te su manje skloni ponovnom nakupljanju dentalnog plaka i pigmentacija.

Zašto je Poliranje Zuba važan korak u profilaksi zuba?

Nakon što su kamenac i plak uklonjeni, zubi se poliraju specijalnom pastom. Poliranje čini površinu zuba glatkom, što otežava nakupljanje novog plaka. Ovo ne samo da pomaže u sprečavanju novih naslaga kamenca, već i poboljšava estetski izgled zuba, čineći ih sjajnijim i zdravijim.

Zaključak

Dok je redovna oralna higijena kod kuće ključna za održavanje zdravlja vaših zuba i desni, profesionalna profilaksa zuba igra jednako važnu ulogu. Uklanjanje kamenca, pjeskarenje i poliranje zuba su tri ključna koraka u održavanju vašeg oralnog zdravlja, i trebali bi biti deo vaše redovne rutine poseta stomatologu.

Održavanje vaših zuba čistim i zdravim je više od estetike – to je suštinski deo održavanja vašeg opšteg zdravlja. Dakle, nemojte zanemariti svoje zube. Redovne posete stomatologu i briga o oralnoj higijeni mogu vam pomoći da održite zdrav i lep osmeh za ceo život.

  • Podijeli objavu

Prethodni članak Zdravi osmijeh: Vaša tajna za uspješan prvi utisak

Komentari

Komentariši

Copyright © 2022 SmitranDental.com | Ostavite utisak na Google |