Kako pravilno prati zube s fiksnim aparatićem?

Četkica i pasta za zube temelji su oralne higijene. Međutim, kada vam u formiranju novog osmijeha pomaže fiksni ortodontski aparatić, higijena postaje malo komplikovanija.
Uz prisutnost “bravica” fiksnog aparatića pristup zubima je malo otežan pa je u dnevnu rutinu potrebno uvesti nekoliko novih proizvoda.

Šta je sve potrebno za pravilno čišćenje zubi s aparatićem?

Oralna higijena s fiksnim aparatićem opsežnija je i zahtijeva malo više proizvoda:

  • četkica s mekanim vlaknima 
  • snopičasta četkica
  • interdentalna četkica
  • konac za zube
  • oralni tuš
  • tekućina za ispiranje usta

Osim dobre stare paste za zube, bilo bi dobro da nabavite četkicu za zube s mekanim, fleksibilnim vlaknima koja može prodrijeti do svih teško dostupnih mjesta.
Laganim kružnim pokretima masiraćete desni i očistiti površinu zuba i bravice aparata.

Ako niste zadovoljni rezultatom čišćenja bravica običnom četkicom možete posegnuti za snopičastom četkicom. Ona se sastoji od jednog snopa vlakana i zbog svoje veličine odlična je za čišćenje prostora oko bravice aparatića i same bravice.

Interdentalne četkice različitih debljina obavezan su alat u čišćenju fiksnih aparatića. Njima ćete lako doprijeti do mjesta na koja klasična četkica ne može kao što je podnožje žice aparatića i prostor između zubi.

Bitno ih je koristiti kako bi se odstranili svi zaostali ostaci hrane i spriječila pojava karijesa na teško dostupnim mjestima.

Konac za zube logičan je korak u higijeni zuba, no za fiksni aparatić potreban vam je specijalizirani konac za aparatiće – takozvani superkonac.

Takav konac puno je deblji od klasičnog i služi za poliranje površine zuba i ostalih teško dostupnih mjesta.

Ako su vam zubi čvrsto zbijeni pa konac i interdentalna četkica ne mogu očistiti praznine, tu nastupa zubni ili oralni tuš.

Voda pod pritiskom izlazi iz tuša i s lakoćom čisti zaostale ostatke hrane i plak na teško dostupnim mjestima bez povrede zubnog mesa.

Za kraj malo svježine – tekućina ili vodica za usta koja pomaže ukloniti zaostale bakterije.

Osim što se time smanjuje rizik od karijesa, dah je svježiji jer većina modernih vodica za ispiranje ima osvježavajuće sastojke kao što je pepermint.

Za efikasno čišćenje zuba s fiksnim aparatićem potrebno je koristiti više alata zbog specifičnosti bravica i žice koja ih povezuje.

Možda vama nisu potrebni svi alati, no mekana četkica, interdentalna četkica i vodica za usta su prijeko potrebne za osnovnu higijenu.

Na šta treba paziti kod čišćenja fiksnog aparatića

Iako s ugradnjom fiksnog aparatića cijela usna šupljina postaje posebno područje za čišćenje, posebnu pažnju treba obratiti na:

  • Ivice desni
  • međuzubni prostor
  • bravice

Ivice desni delikatno je područje koje se često zapostavlja kod čišćenja zubi iako upala desni vreba sa svih strana.

Ugradnjom fiksnog aparatića ivice desni je teže dostupan za čišćenje no neka vas to ne brine. Upravo četkica s mekanim vlaknima olakšat će vam posao i smanjiti rizik upale desni.

Međuzubni prostor savršeno je područje za razmnožavanje bakterija zbog zaostalih ostataka hrane.

Žica aparatića često predstavlja izazov u čišćenju tog područja, no uz pravilno korištenje interdentalnih četkica ili oralnog tuša možete se riješiti svih neželjenih ostatka i naslaga.

Bravice fiksnog aparatića pravi su magneti za komadiće hrane, naročito ako je ona ljepljiva.

Veoma je važno adekvatno očistiti područje oko bravice četkicom i interdentalnom četkicom kako ne bi došlo do razvoja karijesa.

Karijes stvara poteškoće u usnoj šupljini, a ako se pojavi dok nosite fiksni aparatić postoji mogućnost da se ortodonski tretman produži jer će se aparatić morati skinuti.

Savjetujemo vam da brinete o svom aparatiću i zubima i redovito nas posjećujete kako bi vašem osmijehu što prije vratili blistavost.

Izvor: poliklinika-galekovic.hr

Zakažite pregled

 

2019 - Smitran dental. Sva prava zadržana. Designed by MSG Group