Endodontska terapija – Sve što pacijenti trebaju znati

Kada se spomene endodontska terapija, mnogima od nas se javlja nelagoda i strah. Međutim, važno je razumeti da je ova procedura neophodna za spašavanje zuba i očuvanje oralnog zdravlja. U ovom blogu, upoznaćemo vas sa osnovama terapije i objasniti vam zašto je važno ići na ovaj tretman.

Šta je endodontska terapija?

Endodontska terapija, poznata i kao tretman kanala korena, je postupak koji se koristi za lečenje zuba koji su oštećeni ili zaraženi do unutrašnjosti. Unutrašnjost zuba, poznata kao zubna pulpa, sadrži živce, krvne sudove i vezivno tkivo. Kada pulpa postane upaljena ili zaražena, endodontska terapija je neophodna kako bi se očistila infekcija i spasio zub.

Kako se izvodi?

Endodontska terapija obično se izvodi u nekoliko koraka. Prvo, naši doktori će primeniti lokalnu anesteziju kako bi se obezbedila udobnost tokom tretmana. Zatim, pristupiti unutrašnjosti zuba kroz malu rupicu koju će napraviti na površini zuba.

Nakon toga, oštećena ili zaražena pulpa se pažljivo uklanja. Unutrašnjost zuba se zatim temeljno čisti, dezinfikuje i puni specijalnom materjalom. U nekim slučajevima, može biti potrebno više poseta stomatologu kako bi se završila terapija.

Da li je bolna?

Mnogi pacijenti su zabrinuti zbog mogućnosti boli tokom endodontske terapije. Međutim, važno je napomenuti da se lokalna anestezija koristi kako bi se obezbedila bezbolnost tretmana. U rjetkim slučajevima, pacijenti mogu osetiti blagu nelagodu tokom postupka, ali ovo se obično može kontrolisati analgeticima.

Prednosti

Endodontska terapija ima mnoge prednosti. Pre svega, ona vam omogućava da sačuvate svoj prirodni zub. Gubitak zuba može imati negativne posledice na vaš zagrižaj, govor i samopouzdanje. Osim toga, ova procedura pomaže u sprečavanju širenja infekcije na druge delove tela, što može biti ozbiljno zdravstveno pitanje.

Nakon završene terapije, zub će izgledati i funkcionisati kao i svaki drugi zdrav zub. Redovna higijena usta i odlasci stomatologu će osigurati dugotrajnost i dobro zdravlje vašeg zuba.

Endodontska terapija može biti nepoznata i zastrašujuća pacijentima, ali važno je shvatiti da je ona ključna za spašavanje zuba i očuvanje oralnog zdravlja. Bez obzira na početni strah, budite sigurni da naši doktori imaju iskustva i vještine da vam pruže bezbolan tretman. Ako vam je potrebna endodontska terapija, ne oklevajte da se obratite našim  doktorima i zakažete pregled.

Vaš osmeh i zdravlje zuba su vredni toga!

Zakažite pregled

 

  • Podijeli objavu

Prethodni članak Upoznajte revolucionarni Damon system!
Sljedeći članak Važnost Stomatoloških Pregleda

Komentari

Komentariši

Copyright © 2022 SmitranDental.com | Ostavite utisak na Google |